dilluns, 14 de febrer del 2011

Baix Camp, resultats i comentari

Farem hui el recompte dels cognoms del Baix Camp. En total hi hem trobat 15 topònims que han esdevingut cognom entre valencians. El més nombrós és Albiol i les seues variants Arbiol, Biol i Viol que es repeteix un total de 2.278 voltes. El menys comú és Vandellós, amb un total de 15 repeticions. Si fem una distribució per províncies ens trobem amb els següents resultats:

Castelló: 4.491
Alacant:  3.002
València: 1.750

És interessant comprovar que, per primera volta des que vaig començar esta recerca, la província de Castelló hi apareix com la més nombrosa, sens dubte per influència de la proximitat i veïnatge amb les comarques del sud de Catalunya. 

El total de repeticions, inclosos els dobles cognoms, vinculats amb topònims del Baix Camp és de 9.243. Com que és superior a 5.000 però inferior a 15.000 pintarem la comarca al mapa de Catalunya de color beix:






2 comentaris:

  1. Caldria incloure Benages, Benaiges, Menaches, Vinaches... del Barranc de Benages al Baix Camp.

    ResponElimina
  2. Benages és un nom de persona en forma de benedicció: ben hages. També existeix en castellà: Benayas. És ben possible que el barranc rebra el nom perquè estiga dins o prop de la propietat d'un antic Benages.

    ResponElimina