dimecres, 2 de desembre del 2009

Alto Gállego: Ibort

Ibort (en aragonés Ibor), i tal com ha ocorregut amb Aineto i Artosilla, va ser repoblat fa vint anys per joves neo-rurals a la recerca d'una vida diferent i per compromís amb el patrimoni cultural i natural de l'Alt Aragó. Als documents antics hi apareix escrit de moltes maneres (Iuort, Iuorte, Ivorte, Isvor, Hiuort, Ybort, Bort, Aybort), les més comunes entre valencians en són dues: Ibor i Bort, i entre elles en fan un bon grapat: 2.947

3 comentaris:

  1. Hola Silvia, he arribat al teu blog a través d'un blog d'excursions, quines coses.

    Tens documentat que Bort vinga del poble d'Ibort? Podria ser, però havia sentit que també existeix el cognom a França (encara que veig més probable que els Bort valencians vinguen d'Aragó). També podria vindre de Bord?

    I ja posats, tens documentació del cognom Pitarch? Sempre he pensat que pot vindre del poble de Pitarque a l'Aragó, però també he vist a vegades que pot vindre del cognom català Pitard?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oriol, moltes gràcies per la visita i pel comentari. El blog no està abandonat, només en stand by, i espere reprende'l quan arribe l'estiu.

      Bort va ser una de les denominacions medievals d' Ibort. La caiguda de la I inicial és freqüent en altres topònims i cognoms catalanoaragonesos: Illueca/Llueca, Iborra/Borra, Ibars/Bars. Este fenomen pot produir-se en el cas dels cognoms per assimilació de la I a la preposició "d'": Joan d'Illueca...Joan de Llueca. A França hi han un parell de Bort, però en territoris que mai van pertànyer a la corona d'Aragó. Si tenim un Ibort/Bort vinculat a la corona des de sempre, per què hem de pensar com a origen més plausible un lloc 4 o 5 voltes més allunyat i sense connexió històrica? Com a possibilitat, per suposat, pot donar-se el cas que un percentatge dels Bort tingueren origen francés.

      Una altra opció és que Bort vinga de bord, i per tant seria un malnom :)... però no sé, molt nombrós em sembla a mí :D

      Pitarch efectivament està vinculat amb Pitarque i de fet és el nom documentat més antic d'eixe poble aragonés, escrit exactament així, Pitarch. Com de segur ja saps forma part del Maestrat aragonés, comarca frontera amb els Ports i el Maestrat valencià, comarques totes elles de relacions mútues molt intenses i història compartida no ja des de l'edat mitjana, sinò des de temps dels ibers.

      No he trobat un cognom català Pitard, sinó Pitart, però segons la pàgina dels cognoms de l'INE no he vist cap percentatge de valencians que l'emporten. Se'm fa un poquet difícil la conversió de "t" en "k" de manera tan multitudinària i generalitzada. No és un canvi fonològic freqüent.

      Ací tens una document amb la toponímia major aragonesa i les seues variants des de l'edat mitjana:

      http://toponimiaaragonesa.org/docum/tphistoricaaragonpdf.pdf

      Elimina
  2. Interessant el blog, m'agrada saber l'origen i la història dels cognoms. Certament les raons que expliques són més creïbles que altres teories que circulen d'orígens francesos o similars.

    Sempre havia pensat que el cognom Pitarch estava vinculat al poble aragonés de Pitarque. A més pots comprovar (INE per exemple) que pràcticament tots els Pitarch estan a les comarques de Castelló.

    El cas de Bort no el tenia tan clar, però la teua teoria pareix també prou raonable.

    En fi, podria seguir preguntant sobre altres cognoms però això queda per a un altre dia.

    ResponElimina