Hi ha documentació sobre Colera des del segle X relacionada amb el cenobi de Sant Quirze, però sembla que l'antiga població es traslladà al segle XVIII fins l'actual emplaçament per iniciativa de tres germans pagesos que sol·licitaren al rei Carles III una nova vila. Els valencians amb el cognom Colera són 186.
Ribes de Freser
Fa 5 mesos
Que el cognom Broc/Broch siga toponímic resulta -almenys al meu parer- més que dubtós. Quan un cognom és una paraula amb un significat concret -Roig, Bou, Bec/Bech, Ferrer, etc.- normalment és originat per eixe significat aplicat a una persona. I en este cas Broc té diverses accepcions, com pots comprovar al DCVB.
ResponEliminaPer posar-te un exemple similar: és com si dius que el cognom Roig ve de Can Roig, un lloc del Pont de Suert. Però evidentment Roig, com Ros -o Rubio i Moreno en castellà-, prové d'una característica concreta de la persona que rebia el nom.
Sílvia, volia fer este comentari a la finalització del blog, però ara que ha intervingut Vicent deixa'm dir que, EN LA MEUA OPINIÓ, en els topònims tipus Cal, Can, Mas de,
ResponEliminano hi ha relació causa-efecte entre el cognom i els valencians que el porten. Simplement es tractaria d'una coincidència. Vull dir que els llogarrets estan molt bé com a informació turística i/o geogràfica i poc més.
Ara be; això no invalida el FENOMENAL treball que estàs fent, i a més a més, el blog i "les regles del joc" són teus, i per tant, pots continuar com cregues convenient.
(Emili)
Gràcies! Gràcies als vostres comentaris acabe de trobar que el cognom Broch no és més que una variant de El Bruc, municipi de l'Anoia. Esperaré un parell de dies abans de fer la correcció i així ambdós podeu llegir esta resposta.
ResponEliminaEmili, és polèmic l'assumpte dels can, cal, mas... A la web valencianisme.com hi tinguérem un bon debat arran de la recerca sobre el cognom Nácher. Pel que he llegit per internet, la qüestió és com la de l'ou i la gallina. Hi hagué senyors que construïren masos i, després del temps, eixos masos esdevingueren nuclis menuts de població dels quals els seus treballadors preneren cognom. Jo he seleccionat molt els cans i els masos que penge ací (dels milers que hi apareixen al nomenclàtor de Catalunya), triant-los per ser topònim únic o perquè al mapa de l'INE eixe cognom apareix concentrat majoritàriament en la província on es troba l'edifici o grup d'edificis.
De qualsevol manera, tenint-vos de sentinelles de qualité, preferisc penjar la proposta i que després vosaltres mateixos o un altre visitant em faça l'esmena, si cal.
He eliminat el post de can Broc i l'he substituït per un altre, Colera.
ResponEliminaSóc un Colera de València. Voldria saber si hi pot haver algun origen distint del poble (antic o modern, i les dependències, vall, etc., que donen nom a diverses esglésies a Girona), de l'herba colera o del llatí vulgar o d'un suposat caulera del català antic. Hi ha heraldistes que parlen de l'italià... Supose que pel poble de Colere a Llombardia, però en el dialecte local és Còler. En fi; si sabeu el registre més antic del cognom Colera. Jo sé d'un frare important que eixí de Sogorb cap a Salamanca i que hi portà família. Hi ha Coleres a Madrid, a l'Aragó, a Catalunya i al País Valencià. I a Melilla! I sé que hi ha Coleres fins i tot als USA, Anglaterra, Sud-amèrica. En conclusió, que si sabeu res al respecte... La meua família procedeix de la part de Cadstelló, i imagine que de Catalunya
ResponElimina