dimarts, 17 de novembre del 2009

Alto Gállego: Ubieto

M'ha costat moltíssim trobar una foto d'este lloc, que actualment sembla no ser més que una pardina d'una entitat de població abandonada. No són molts els valencians amb el cognom Ubieto, només 6.

4 comentaris:

 1. Ahí van algunes propostes de cognoms per a tindre't entretinguda!Ànim i gràcies per la proposta que és molt interessant.

  Boix, Pla, Belda, Bataller, Boluda, Baixauli, Bofarull, Villodres, Company, Sanchis, Julià, Buxó, Serra...

  ResponElimina
 2. Gràcies per la teua aportació però el recompte està pràcticament acabat. El blog es només la manera de publicar-ho tot.

  Els cognoms poden ser classificats dins de quatre tipus.
  - patronímics (derivats del nom del pare): Sanchis, Julià, Martí, Peris...
  - descriptius d'alguna característica del primer portador: Ros, Prim, Bru...
  - d'oficis: Ferrer, Moliner, Messeguer...
  - toponímics, que fan referència al poble o ciutat d'origen: Balaguer, Sarrió, Tortosa, Calatayud...

  Este blog s'ocupa de l'últim grup.

  ResponElimina
 3. Primer de tot enhorabona pel blog perquè està genial!
  Jo estic cercant informació dels llinatges Baixauli i Llinares, imagine que seràn toponímics?

  ResponElimina
 4. Gràcies! Baixauli és un cognom problemàtic. Jo pense que tenim dues possibilitats, una catalana i una altra aragonesa. La catalana pot estar relacionada amb Castellolí, un poble de l'Anoia que antigament es deia Castell d'Aulí. Potser, i és només una elucubració, que quan els pobladors del castell baixaren del turó del castell i crearen el nou poble l'anomenaren Baix Aulí, però és només, com dic, una elucubració. La possibilitat aragonesa procedeix de Jaulín, a la comarca de Saragossa. El topònim originari és Xaulín/Exaulín. Si la "e" d'Exaulín la pronunciem molt oberta sentirem Aixaulín, variant a la qual el temps pot haver afegit una "b". És una altra elucubració.

  Llinares procedeix de Linares de Mora (Linars o Llinars segons la toponímia antiga), a la Serra de Gúdar, i molt prop de la frontera amb Castelló.

  Salutacions!

  ResponElimina